Kaya Tuzu (Besi Tuzu, Deri Tuzu)

Kaya tuzu, sodyum klorürden oluşan bir mineraldir. Kimyasal formülü NaCl’dir ve bu aynı zamanda ortak tuz ve sofra tuzu gibi diğer tuz çeşitlerini de içerir. Kaya tuzu, endüstriyel isim olma eğilimindedir. İzometrik kristaller olarak oluşur ve tipik olarak renksiz veya beyazdır, ancak içinde bulunan kirliliklerin miktarına ve türüne bağlı olarak başka renkler de olabilir.

Tuz, sedimanter evaporit minerallerinin yataklarında oluşur. Bu büyük göller ve denizlerin kurumasından kaynaklanır. Bu tuz yatakları yüzlerce metre derinlikte olabilir. Tuz kristalleri hızla buharlaşan bazı göllerde çok hızlı oluşurlar. Özellikle Türkiye’nin iç denizler tuz katmanlarının oluşmasına yardımcı oldu. Bölgelerdeki çok sıcak havalar suları çok yavaş bir şekilde buharlaştırdığında, toprak altında büyük tuz çökelleri bıraktılar. Ülkemizde su buharlaştıkça ve tuz kristalleri oluşmaya başladıkça, doğu çöllerinden gelen kumdan kahverengimsi renklerini aldılar. Ancak diğer jeolojik etkiler, kaya tuzu renginin bazen berrak, pembe ve koyu kahverengiye dönüşebileceği anlamına gelir.

Kaya tuzu ve sıradan sofra tuzu arasındaki temel fark, boyut ve renktir. Kaya tuzu, sofra tuzu içinde görülen küçük kristallerin aksine çok büyük, tıknaz kristallerde oluşur. Masa tuzu gibi, kaya tuzu da kimyasal olarak nasıl davrandığına etki edebilecek bir eser mineraller çeşidine sahiptir. Büyük kristal kaya kayası boyutu, genellikle yemek pişirmek için çok uzun sürdüğü için kullanılmadığı anlamına gelir. En yaygın iki tuz türü arasında başka farklılıklar vardır. Kaya tuzunun depozitleri genellikle binlerce veya milyonlarca yıl önce buharlaşan iç denizlerin kalıntılarıdır.

Kaya Tuzu çeşitli alanlarda kullanılır:

  • Gıda sanayi
  • Kar ve buz eritme çalışmaları
  • Deri sanayi
  • Hayvan yemi üretimi
  • Tuz odası (holoterapi) inşaası
  • Tuz lamba imalatı
  • Kimya sektörü

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

“Kaya Tuzu (Besi Tuzu, Deri Tuzu)” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir